Choose languageLanguage
Novost

Termalne kamere kao alat u borbi protiv pandemije!

Termalne kamere kao alat u borbi protiv pandemije!
Autor
Slobodan Mihajlović
Datum
07/04/2020

Svjedoci smo pandemije virusa COVID-19 i napora mnogih koji su na različite načine uključeni u borbu protiv ovog virusa. Špica želi svima da, prije svega, sačuvaju svoje zdravlje. Upravo zato, od samog početka pandemije, prilagodbom poslovnih procesa vodimo računa o zaštiti naših zaposlenika i partnera. Istovremeno smo počeli raditi i na prilagodbi naših rješenja kako bismo pomogli poduzećima da osiguraju osobnu sigurnost za svakog djelatnika, a samim tim očuvaju radna mjesta i osiguraju normalne radne procese, koliko god je više moguće u trenutnim okolnostima.

Na koji način moderne tehnologije i mi u Špici možemo pomoći u ovoj krizi, najvećoj od Drugog svjetskog rata, pročitajte u nastavku.

Osim liječnika koji su izravno izloženi, možemo slobodno reći da su i zaposlenici koji dolaze u kontakt s velikim brojem ljudi na prvoj liniji obrane u borbi protiv epidemije. Zato je potrebno poduzeti sve mjere zaštite kako bi se u što je moguće većoj mjeri zaštitili pojedinci i organizacije, ali i gospodarstvo. Jedan dio zaposlenika ima tu mogućnost da može raditi od kuće, ali ima i onih koji, zbog prirode posla, to ne mogu. Upravo na takvim radnim mjestima, važno je osigurati dodatnu razinu zaštite kako bi se spriječila mogućnost zaraze, ali i kako bi se zaposlenici mogli osjećati sigurno i na taj način normalno i produktivno obavljati svoj posao. Upravo zato važno je rano otkriti znakove zaraze kako bi se na vrijeme spriječilo širenje epidemije.

Povezivanje sustava za evidenciju radnog vremena i kontrolu pristupa s termalnim kamerama za mjerenje temperature osobito je učinkovito u zaštiti svih zaposlenika, ali i kupaca.

Na koji način radi sustav?

U Špici smo povezali sustav za evidenciju radnog vremena i sustav za kontrolu pristupa s termalnim kamerama koje mjere tjelesnu temperaturu na daljinu, bez dodira.

Zahvaljujući modernim tehnologijama i integraciji sa sustavom evidencije radnog vremena i kontrole pristupa Time&Space omogućuje se kontrola temperature zaposlenika ili veće grupe ljudi. Osobi kojoj je izmjerena previsoka tjelesna temperatura na Špicinom terminalu za registraciju radnog vremena prikaže se informacija o izmjerenoj temperaturi i u isto vrijeme onemogući registracija radnog vremena. Osim toga, moguće je i dodatno povećati stupanj zaštite na način da veza sa sustavom kontrole pristupa osigurava da se vrata ili pristupna barijera ne otvore u slučaju previsoke temperature. Tako se već prije samog ulaska u poslovne prostore mogu detektirati oni zaposlenici koji imaju simptome zaraze.

Koji je princip rada kamere? U tri minute moguće je izmjeriti tjelesnu temperaturu za približno 500 osoba, ili drugačije rečeno, skoro tri osobe u sekundi. Ovakvo mjerenje je približno 8 puta brže od klasičnog mjerenja temperature »s pištoljem na čelu«. Pored brzine kameru odlikuje visoka točnost, pa tako mjerenje može odstupati za samo +/- 0,3 °C. Korištenje ove vrste kamera idealno je upravo zbog visoke točnosti, fleksibilnosti, učinkovitosti i jednostavnosti uporabe. Osim toga, napredni algoritmi omogućuju kameri da otkrije lice osobe u vrijeme mjerenja i usmjeri mjerenje na oči odnosno čelo. Pri mjerenju, tako ne smeta ni ako osoba ima gotovo u potpunosti pokriveno lice (npr. zaštitna maska), nosi šešir ili čak kacigu, ili ima dodatni izvor topline, kao što je šalica vruće kave.

Zamislimo, primjerice, hotelski sustav koji ima više od 300 zaposlenika. Nemoguće je bez pomoći tehnologije otkriti brzo i efikasno ima li netko od zaposlenika visoku temperaturu. Implementacijom sustava za evidenciju radnog vremena i sustava za kontrolu pristupa zajedno sa termalnim kamerama, to se upravo može postići na vrlo jednostavan način. Osim toga, kamerama se može izmjeriti temperatura posjetitelja koji dolaze u hotel i na taj način spriječiti ulazak gosta koji ima visoku temperaturu.

Osim navedenog hotelskog primjera, ovakav sustav je među prvim i najučinkovitijim načinima za sprječavanje širenja epidemije u mnogim gradovima Azije. Zbog preciznog i brzog mjerenja tjelesne temperature te jednostavne uporabe i ugradnje, neophodni su na ulaznim i izlaznim točkama u brojnim zračnim lukama, industrijskim kompleksima, trgovačkim centrima, željezničkim kolodvorima, pa čak i vrtićima i školama.

Zanimaju vas detalji vezano za ovo područje? Svakako nam se javite na e-mail slobodan.mihajlovic@spica.com i prijavite ovdje na webinar koji će se održati 17.04.2020. u 10h. Veselimo se Vašem prisustvu!


>