Choose languageLanguage
Blog

Tri tipa WMS rješenja

Tri tipa WMS rješenja

Sustavi za upravljanje skladištima (WMS) razlikuju se po svojim funkcionalnostima, ali im je zajedničko da unutar skladišta upravljaju brojnim aktivnostima opskrbnog lanca, s ciljem povećanja produktivnosti, smanjenja troškova i vremena utrošenog na ispunjavanje narudžbi te pozitivnog djelovanja na zadovoljstvo korisnika. Opisujemo tri glavna tipa takvih rješenja i Špicinu ponudu.


WMS funkcionalnosti mogu obuhvaćati sve radnje vezane uz skladišta, od zaprimanja, odlaganja i kontrole inventara do komisioniranja narudžbi, pakiranja i dostave. Pomoću sofisticiranih pokazatelja, WMS rješenja također pomažu pri planiranju i financijskom upravljanju u skladištima.

WMS sustavi često uključuju dodatne komponente, kao što su glasovno upravljanje komisioniranjem, ručni RF uređaji za skeniranje bar kodova i RFID tagova, označavanje paketa, prepakiranje, kompletiranje, 3PL, fakturiranje i praćenje pošiljaka u dostavi.

Širok spisak svih mogućih funkcionalnosti znači da postoje brojne WMS aplikacije koje dolaze u širokom rasponu cijena. Stoga klasifikacija u tri tipa rješenja pomaže tvrtkama pri istraživanju rješenja i pronalasku onoga koje najbolje odgovara aktivnostima njihovih skladišta.

Koja su to 3 tipa sustava za upravljanje skladištem?

Možemo definirati možemo tri tipa sustava za upravljanje skladištima:

  • osnovni,
  • srednji
  • napredni.

OSNOVNI WMS

Funkcionalnost osnovnog WMS sustava obuhvaća primanje, skladištenje, prebrojavanje zaliha, komisioniranje, pakiranje i isporuku.

Cijena osnovnog WMS se kreće između 10.000 i 50.000 EUR, a vrijeme potrebno za implementaciju iznosi 6 do 12 tjedana.

Dostupan je kao samostalno WMS rješenje ili kao dio ERP rješenja s dodanim mogućnostima za praćenje skladištem. Osnovne funkcionalnosti prilagođene su jednostavnim operacijama, ali se često zahtijeva korištenje papira. Osnovni WMS sustav može uključivati i dodatne funkcionalnosti prikladne za manja poduzeća, kao trgovine i start-up-ovi sa skladištima na samo jednoj lokaciji.

Osnovni WMS je primjeren za manja skladišta s manje od 5 skladištara i s manjom dinamikom rada. Obično ne podržavaju višefazne procese niti mikrolokacije niti optimizacije procesa. Osnovna WMS rješenja više su usmjerena prema praćenju artikala i aktivnosti, ne prema optimizaciji.

SREDNJE NAPREDNI WMS

Srednje napredni WMS sustav obuhvaća sve funkcionalnosti dostupne u osnovnom sustavu, uz još neke dodatne naprednije funkcionalnosti s mogućnošću podešavanja.

Cijena srednje naprednog WMS kreće se između 30.000 i 200.000 EUR, a trajanje implementacije iznosi od 3 do 6 mjeseci.

Ovakvi sustavi prikladni su za mala i srednja poduzeća, a uglavnom se ne koriste papirima, nego skenerima i podržavaju kompleksnije procese koji se mogu prilagođavati. Moguće ih je primijeniti u poduzećima sa skladištima na više lokacija, ostvaruju veći stupanj automatizacije te se uspješno integriraju sa sustavima za upravljanje resursima, sustavima za upravljanje transportom, mrežnim sustavima, sustavima s glasovnom tehnologijom i rješenjima za optimizaciju transporta (TMS) i praćenje pošiljki u dostavi (ePOD).

Srednje napredni WMS podržava višefazne procese, mikrolokacije, napredne optimizacije procesa i dashboard za voditelje.

NAPREDNI WMS

Napredni WMS sustavi predstavljaju najvišu razinu upravljanja skladištima te mogu pružiti sve funkcionalnosti potrebne jednom poduzeću čije aktivnosti uključuju upravljanje skladištem.

Uobičajeno je da koštaju preko 200.000 EUR, a za njihovu implementaciju potrebno je uložiti barem jednu godinu.

Ovakvi sustavi uključuju najnaprednije funkcionalnosti te se mogu primijeniti kao globalna instalacija za skladišta s više lokacija. Omogućuju potpunu integraciju s lancem opskrbe, s automatskim skladištima i potpuno automatiziraju skladišne operacije.

Napredna WMS rješenja podržavaju više lokacija skladišta, više tipova skladišnih zona, rade napredne optimizacije procesa, često imaju i vlastiti TMS modul.

ZA KOJE OD NAVEDENIH TIPOVA ŠPICA NUDI RJEŠENJA?
Špica na području lanca opskrbe nudi kompletna rješenja i možemo pokriti sva tri tipa skladišnih WMS rješenja.

OSNOVNI WMS: Frontman WMS

Frontman WMS nudi osnovne funkcionalnosti upravljanja skladištem i odlično nadopunjuje ERP sustave.

Frontman WMS sustav dizajniran je za učinkovitije upravljanje zalihama i bolju integraciju s lancem opskrbe. Prikladan je za mala poduzeća koja imaju mali protok robe na skladištu. Jednostavan za korištenje i brz za uvođenje.

SREDNJE NAPREDNI WMS: HighJump Warehouse Edge

Kao srednje napredni sustav, HighJump Warehouse Edge predstavlja savršeno rješenje za kompleksnije potrebe. Podesiv je i prilagođen kompleksnijim potrebama poslovanja, a temelji se na najboljim procedurama iz prakse. Omogućava osnovnu razinu automatizacije pri upravljanju skladištima i izvršavanje naprednih WMS procesa. Ima ugrađene dashboarde za voditelje. Moguće ga je nadopuniti sa glasovnih upravljanje rada u skladištu.

NAPREDNI WMS: HighJump Warehouse Advantage

Ukoliko je vaše poslovanje kompleksno, Špica vam preporučuje HighJump Warehouse Advantage. Uz sve funkcionalnosti naprednih sustava, HighJump Advantage također pruža prilagodljivost i mogućnost različitih konfiguracija, a po svojim karakteristikama trenutno je vodeći na tržištu.

Funkcionalnosti Warehouse Advantage sustava uključuju upravljanje resursima i upravljanje radilištima te tako omogućavaju napredne optimizacije procesa i automatizacije.

Alati za postizanje prilagodljivosti i promjenjivih konfiguracija već su ugrađeni u HighJump Advantage pa korisnici mogu provoditi specifične modifikacije bez straha da će utjecati na izvorni kod štiteći tako tvrtku kada su u pitanju buduće nadogradnje.

Više informacija o WMS rješenjima

Za više informacija o wms rješenjima posjetite našu web stranicu.


>