Choose languageLanguage
Blog

Koliko se je način rada promijenio u zadnjih godinu dana i šta možemo očekivati u budućnosti?

Koliko se je način rada promijenio u zadnjih godinu dana i šta možemo očekivati u budućnosti?
Datum
29/08/2021

Ne treba uopšte naglašavati da su nam se svima životi od 2020. godine bitno promijenili i da smo svi osjetili posljedice pandemije. 2020. i 2021. godina svakako će ostati zapamćene kao godine prekretnice u mnogim sferama života. Način rada i obavljanja poslova nije izuzetak. Ipak, svaka kriza je prilika za novi početak pa tako i u ovom slučaju. Ono što je pandemija donijela je novi način rada – rad od doma, odnosno remote rad. Činjenica je da remote rad nije nešto što je bilo u velikoj mjeri zastupljeno, posebno ne u BiHj. Tek manji dio zaposlenika je radio remote. Ono što možemo nakon više od godinu dana takvog rada reći je da je ipak takav način rada moguć. Dio poslova moguće je povremeno obavljat bez obzira na lokaciju, a dio poslova moguće je u potpunosti obavljati s bilo kojeg mjesta i bez potrebe za dolaskom u kancelarije. Svijest o prednostima ovakvog načina rada sve više jača, kako među zaposlenicima tako i među poslodavcima. Poslovi koji se mogu obavljati s bilo koje lokacije često su i mjerljivi na način da se može provjeriti što je ko od zaposlenika radio. Često se kao nedostatak remote rada navodi ometanje ukućana. Budimo iskreni, to može ometati rad u nekim situacijama. Međutim, koliko puta vam se dogodilo da ste se zapričali s kolegama u kancelariji za vrijeme radnog vremena ili se pauza na koju ste otišli odužila (čitaj: sjeli ste negdje na kafu i vrijeme je tako brzo prošlo, a da niste ni primijetili). Vjerujemo da je bilo puno takvih situacija. Upravo zato, najbolji indikator rada je evidencija onoga što ste odradili i mjerenje vremena. Na taj način se može provjeriti učinkovitost i provjeriti što je ko zaista odradio. Na primjer, zamislimo dvije situacije.

Prva se odnosi na Senada koja radi kao Digital Marketing Specialist u jednoj IT kompaniji. S obzirom da se radi o digitalnom marketingu, Senad može vrlo jednostavno zapisati što je i kada radio i tako voditi evidenciju o svim odrađenim poslovima po danima. Budući da se radi o poslovima koji se mogu obavljati neovisno o lokaciji, Senad može raditi iz udobnosti svog doma i ne gubiti vrijeme na prometne gužve, a bez da posao trpi.

S druge strane imamo Aminu koji radi kao advokat u jednom advokatskom društvu. Oni svoj posao naplaćuju po satnici na način da obračunaju koliko su za pojedini dio posla odradili sati i tako klijentima naplaćuju obavljenu uslugu. Amina se bavi trgovačkim pravom i jedan od njegovih klijenata je velika prehrambena tvrtka koja trenutno prolazi proces spajanja s drugim kompanijama. Kako bi sve prošlo glatko, potrebno je temeljito istražiti zakonska rješenja, regulative i mogućnosti vezano za ovo spajanje. Kako bi mogao naplatiti klijentu usluge, Amina bilježi sate koje je provela na ovom slučaju i to na način da bilježi radne zadatke i vrijeme koje je utrošiča po pojedinačnom zadatku. Na taj način može vrlo kvalitetno pratiti što je sve odradila, koliko je vremena potrošila na koji zadatak i svoj račun za obavljene usluge ispostaviti klijentu. Na taj način postiže se pravičnost u poslovnom odnosu i omogućava dugotrajnija i kvalitetnija saradnja.

U opisanim primjerima vidimo da nema potrebe za fizičkom prisutnošću jer i Senad i Amina mogu svoje poslove obaviti bez obzira na lokaciju. Sve što im je potrebno je priključak za Internet i prijenosni računar. I to je to! Na taj način su svi zadovoljni – i zaposlenici koji ne troše vrijeme na odlazak na posao, nadređeni koji zna što je zaposlenik radio i to može provjeriti, a i klijenti koji na kraju dobivaju završni proizvod i/ili uslugu i može se specificirati što se je odradilo.

Rad će se definitivno promijeniti i već se sada mijenja. Radno vrijeme je potrebno mjeriti, ali potrebno je paziti i na produktivnost. Nema neke koristi za kompanije ako zaposlenici ne odrade svoj dio posla. Pritom, za sve one poslove koji to dopuštaju, dobro je dati zaposlenicima odabir mogućnosti žele li raditi od doma ili iz kancelarije i tražiti rezultate rada svakog zaposlenika posebno. Na taj način se postiže željeni efekt i na kraju dobivamo win-win situaciju u kojoj su svi zadovoljni. Na kompanijama i zaposlenicima je samo da iskoriste pozitivne prednosti tehnologije i da minimiziraju one negativne strane koje su moguće u ovakvoj vrsti rada. Kvalitetnim dogovorom, planiranjem i postavljanjem jasnih ciljeva, mogu se postići maksimalni efekti i koristi.

Zanima Vas koji alat mi koristimo kako bismo mjerili vrijeme provedeno na pojedinom projektu ili zadatku? Javite nam se!


>