Choose languageLanguage
Blog

Je li sistem za evidenciju radnog vremena samo nepotreban trošak?

Je li sistem za evidenciju radnog vremena samo nepotreban trošak?
Datum
28/02/2023

Uvođenje sistema za evidenciju rada obično se smatra troškom. Potrebno je kupiti opremu, licence, platiti radove i sl. Često se takva odluka odgađa jer kompanije smatraju da se radi o skupoj investiciji.

Istina je da nabavka jednog takvog tehničkog rješenja košta, a često se ne radi o nekoj beznačajnoj investiciji, pogotovo ako se uvodi kvalitetan sistem za evidenciju radnog vremena. U ovom blogu pokazat ćemo zašto je uvođenje sistema za evidenciju radnog vremena dobra odluka.


Evidencija radnog vremena zakonska je obveza

Svaki poslodavac dužan je, po sili zakona, paziti da se tačno i sistemski evidentira radno vrijeme zaposlenika. Ne postoji još uvijek obaveza elektronske evidencije radnog vremena što znači da je moguće takvu evidenciju voditi i ručno. Ipak, radi pouzdanosti i kvalitete bolje je koristiti program za potrebe evidencije. Na taj način se može na ispravan način utvrditi ko je od zaposlenika koliko odradio. Papirnata evidencija donosi mnoge potencijalne probleme i često je nepouzdana. Program za evidenciju rada eliminiše takve poteškoće. Pravilnom evidencijom radnog vremena izbjegava se mogućnost plaćanja kazni koje kompanije mogu dobiti zato što ne vode evidenciju u skladu sa propisima. Osim toga, nezavisnom evidencijom jača se povjerenje zaposlenika u kompaniju, a stvara se i pozitivna slika kompanije koja poštuje pravila što je iznimno bitno za investitore i kupce.

Smanjenje administrativnih troškova

Ovo je vrlo konkretan primjer kako se mjerljivo smanjuju troškovi i to na više načina. Eliminira se potreba za ručnim unosom podataka što dovodi do smanjenja administracije (ušteda radnih sati). Zaposlenici se mogu baviti drugim, važnijim poslovima dok za to vrijeme sistem za evidenciju radnog vremena odrađuje taj dio posla. Nema potrebe za beskonačnim listama i stalnim prepisivanjem podataka. Sve je u jednom sistemu i na jednom mjestu, brzo i jednostavno provjerljivo.

Povećanje produktivnosti zaposlenika i bolje upravljanje radnom snagom

Još jedan dodatni razlog da se uvede sistem za radno vrijeme je povećanje produktivnosti. Kada znaju da se njihov rad prati i analizira na adekvatan način, zaposlenici pokazuju i veću produktivnost. Na taj način je manje radnih sati koji se inače mogu gubiti zbog manje produktivnosti zaposlenika. Osim toga, podaci iz sistema mogu poslužiti kao temelj za donošenje odluka – na primjer, hoće li neki od zaposlenika dobiti promaknuće ili povišicu. Analitika je tu vrlo dobar alat. Osim toga, moguće je i kvalitetnije raspodijeliti posao ako se vidi da neki zaposlenici rade duže i da su zbog toga preopterećeni.

Zaključak

U današnje vrijeme, važno je paziti na kvalitetno upravljanje radnom snagom. Kvalitetno upravljanje radnom snagom i radnim satima omogućava znatne uštede u poslovanju i bolju optimizaciju rada. Iako se uvođenje sistema za radno vrijeme može smatrati kao skupa investicija, povrat investicije je brz i lako provjerljiv. Niste sigurni kakvo vam rješenje treba? Javite nam se i pronaći ćemo zajedno ono što vam najbolje odgovara.

 
>