Choose languageLanguage
Blog

FIFO i FEFO: kratice koje kroje poslovanje skladišta

FIFO i FEFO: kratice koje kroje poslovanje skladišta

Roba se u skladištu ne smije odlagati po osjećaju ili tamo gdje trenutno ima mjesta. Ne, skladišno poslovanje more biti uzorno uređeno. To je u većini skladišta riješeno, uz korištenje informacijskih tehnologija, metodologijama FIFO (First In First Out) i FEFO (First Expired First Out).

Osnova skladišnog poslovanja je upravljanje potrošnjom i/ili opskrbom robe na skladištu. Većina skladišta koristi metodu FIFO ili FEFO. Drugi je sastavni dio svih skladišta koji imaju proizvode koji se mogu pokvariti, što je često u prehrambenoj industriji, ljekarnama i drugim industrijama. Logično je da poduzeća streme tome da iz skladišta prvo uklone onu robu koja ima najkraći rok trajanja, ili, u slučaju da su te informacije točne za više proizvoda – izaberu i uklone najstarije.

Zašto? Rok trajanja je vrlo važan podatak, budući da poduzeće mora brinuti o tome da u skladištu nema (pre)starih proizvoda, koje je onda teže prodati i za njega postoji puno veća mogućnost da se dobit ne ostvari. Roba je stara, koliko je stara i njezina ambalaža. Svojevrsni je izazov i sezonska roba – jer je aktualna samo kraće vrijeme: školske torbe koje se do kraja mjeseca neće prodavati, a zauzimaju prostor u skladištu za narednih 10 mjeseci.

FIFO i FEFO

Izazov s imenom serije

Kada je riječ o skladištu, važan je teret, jer svakako utječe na funkcioniranje skladišta. Neka ga poduzeća bilježe samo pri izlazu iz skladišta tvrtke rade samo u seriji skladišta, a druga ga prati od ulaza u skladište i izdaju robu s preciznim kolicima – prema zahtjevima kupca ili proizvodnji. Sve dok su palete homogene, upravljanje procesima je relativno lako. Kada se suočavamo s različitim teretima, ili robom s kojom dopunjujemo lokaciju komisioniranja iz druge serije stvari postaju složenije – tada si morate pomoći sa sustavom za upravljanje skladištem.

Ručno odnosno “pješice” više ne funkcionira

FEFO i FIFO metode poznate su raznim industrijama. Različiti zahtjevi kupaca, distribucija ili vlastita proizvodnja – sve je to nešto čime je teško upravljati ručno, jer sve složeniji procesi su dobra jednadžba za brz raspad. Troškovi pritom premašuju vrijednost ulaganja u program za upravljanje skladištem.

Jeste li se ikad iskreno zapitali koliko imate troškova na račun korištenja papira i ručnog ispunjavanja tablica? Ovo su samo neki od njih:

  • Trošak (pre)stare robe na skladištu koju ne možete prodati zbog datuma isteka ili fizičke promjene na robi.
  • Trošak skladištenja (čitaj: kapacitet popunjenosti) (pre)starih proizvoda.
  • Dodatno vrijeme koje zaposlenici troše kako bi pronašli odgovarajuću robu.
  • Trošak povrata kupaca, kao što su vanjski prijevoz, unutarnji prijevoz, radno vrijeme ljudi koji se bave povratom, moguće kazne i penali..
  • Oportunitetni trošak neispunjenog zahtjeva kupca.
  • Trošak “pogoršanja” ugleda tvrtke.

Možete li si stvarno priuštiti sve ove gore navedene troškove? Zapamtite: skladište je vaš materijalni kontakt s kupcem. Pružite sebi i kupcu kontrolu nad robom, pronađite pravo rješenje i pouzdanog i iskusnog pružatelja usluga koji će vas provesti u suvremeno poslovanje skladišta.

>