Choose languageLanguage
Blog

Automatizacija u malim i srednje velikim skladištima

Automatizacija u malim i srednje velikim skladištima

Nikad više fokusa na automatizaciju skladišne logistike, nego što to vidimo i pratimo danas. Ali, da li ste svoje projekte pregledali iz svih kuteva, prije nego što donesete odluku o odabiru rješenja? Jako je važno, zapamtiti, da investirate u svoje kompetence i znanja, za neprestani razvoj vašeg skladišta, logistike, automatizacije procesa i WMSa.

Danas sve više kompanija investira u digitalizaciju poslovanja i rješenja za automatizaciju. Taj trend nije povezan sa nekim velikim padom potrebnih investicija, nego je više razlog u povećanim troškovima poslovanja, što donosi brži povrat investicije — ROI. Online trgovine (e-commerce) i omni channel prodaja povećava troškove logistike. Danas zaprimamo sve više narudžbi, koje imaju sve manje stavki/linija, vrijednost stavki se smanjuje i to nije dobra kombinacija za profitabilnost. Na drugoj strani, usluga je važniji dio korisničkog iskustva (customer experience), i mora biti vrhunska ako želimo biti konkurentni. To znači da trebate automatizirati svoje procese, kako bi povećali učinkovitost i produktivnost uz što niže troškove rada.

Danas na tržištu možemo naći različita rješenja, specijalizirana ili all-in-one. Neka od tih rješenja su testirana, prilagođena velikim i zahtjevnim sistemima. Ta rješenja su često skupa i zahtjevaju puno resursa, a svojim mogućnostima često prelaze svakodnevne potrebe i kapacitete većine skladišta u našoj regiji.

Mala i srednje velika skladišta također imaju svoje zahtjeve za automatizacijom, smanjvanjem troškova i povećanjem produktivnosti. Postoje različita rješenja koja su prilagođena takvim korisnicima, od softverskih rješenja do opreme (viličari, prilagodljivi regali, mini roboti — u regiji https://www.gideonbros.ai/, Fetch, inVia, Quicktron). Takva rješenja se mogu prilagoditi, da korisnik osjeti pozitivne pomake uz minimalnu investiciju. Veoma važno je da tražite rješenje koje može rasti, bez potrebe za velikom investicijom, kako se vaše poslovanje, ali i tržište bude razvijalo.

Vezano na opremu, neka zanimljiva, nova rješenja su automatska skladišta, kao što nudi Autostore. Oni nude optimizaciju prostora kroz opremu, koja je učinkovitija od “floor” robota, a isto se temelji na autonomnim robotima. Također, lako se može prilagoditi različitim potrebama, i ta tehnologija je pogodna za mala i srednje velika skladišta. U bliskoj budućnosti očekujemo puno sličnih rješenja.


Ako se okrenemo softverskoj strani, nove tehnologije poput rada u oblaku — CLOUD, nam omogućavaju da programsku opremu prilagodimo trenutnim potrebama. Upravljanje takvim rješenjima je puno lakše i brže, a funkcionalnosti se mogu same prilagođavati. Takav način rada traži veću educiranost korisnika, tako da možemo očekivati veću potražnju za WMS stručnjacima.

Neke stvari je potrebno urediti prije nego se odlučimo za investiciju u automatizaciju. Fleksibilnost i agilnost je jedna od važnijih pretpostavki svake investicije. Tržište i potrebe kupaca se mijenjaju nikad brže. Važno je da tehnološko rješenje koje koristite može biti prilagodljivo i fleksibilno, kako bi se prilagodilo vašem poslovanju danas i u budućnosti. Stalni napredak traži od nas da smo sposobni napraviti reorganizaciju ako je potrebno.

Tehnologija može itekako potaknuti vaš napredak, ali samo u slučaju da je koristite ispravno. Tehnologija mora biti uvezana, programska oprema mora podržavati različitu opremu u skladištu (postavku regala, tip regala, različitu robu, viličare — samostalne, automatske, poluautomatske, robote, mobilna računala, dodatke poput vage…). Veoma važno je da dobro pripremimo projekt i procjenu naših potreba te mogućnosti rješenja (danas i ubuduće). Također, unutar vlastite kompanije moramo imati stručne ljude, koji će moći raditi na sistemu, kako bi ga optimizirali i prilagodili vašim potrebama. Sistem vam mora pomoći, a ne usporiti rad i otežati ga. Skalabilnost i agilnost su ključne riječi pri investiciji u automatizaciju.


>