Choose languageLanguage
Blog

4 koraka do efikasnog popisa

4 koraka do efikasnog popisa
Datum
17/11/2020

Vrijeme za inventar ili godišnji popis osnovnih sredstava je obično na kraju godine iako pravna lica mogu završiti popis u bilo kom drugom mjesecu, a ne samo u decembru.

S obzirom da stanje osnovnih sredstava značajno utiče na bilans i poreske obaveze nije svejedno kako se popis radi.

Također, popis je za prikaz pravilnog i tačnog stanja osnovnih sredstava veoma važan.


Zašto bi se borili na kraju godine?

Iako se prema bosanskom standardu finansijskog izvještavanja popis mora napraviti jednom godišnje kraj godine će biti manje težak i naporan ako se tokom godine usklađuje stanje u poslovnim knjigama sa stvarnim stanjem osnovnih sredstava. U manjim kompanijama je veoma bitna komunikacija sa računovodstvenim servisom. Redovno usklađivanje potraživanja, osnovnih sredstava i zaliha, na kraju godine će kompanijama uštediti mnogo vremena.

Šta je važno kod popisa i kako ga realizovati?

1. Odgovarajuća i pravovremena priprema, što znači da ne radimo sve na brzinu i u poslednji čas. Dokumentacija mora biti uređena i svi događaji koji su se dogodili do dana kada radimo popis moraju biti proknjiženi. Moramo unaprijed planirati ko će šta popisivati, kada i gdje.

Pri planiranju popisa treba voditi računa da se radi onda kada je opseg popisanih sredstava što manji (kada su zalihe što manje), kada je opterećenje i aktivnost područja popisa što manja (recimo kada su u prodavnicama neradni dani). Cilj je da je realizacija što isplativija i da ne ometa redovni rad.

2. Treba da razmislimo kada želimo da radimo popis osnovnih sredstava i do kada želimo da ga završimo. To je posebno važno za one kod kojih je naplata vezana za prethodnu potvrdu kupaca (često aktuelno u građevinskom okruženju). Takvo potvrđivanje često zna da se oduži, čak i na više od 30 dana, tako da je teško pravovremeno pripremiti odgovarajući popis.

3. Za pregled rezultata popisa osnovnih sredstava i za komentarisanje rezultata odgovorna osoba mora da odvoji vrijeme kako bi ih detaljno analizirala. Kada govorimo o malim kompanijama tu se često radi o vlasniku ili direktoru. Često se otkriva da se stanja ne podudaraju zbog toga što za određene događaje nije pripremljena odgovarajuća dokumentacija. Iz tog razloga stanja u poslovnim knjigama ne odgovaraju stvarnom stanju.

4. Pri samom popisu nije važno samo da li su sredstva tamo gdje treba da budu, već treba provjeriti u kakvom su stanju. To je posebno važno za sitni inventar i za stanje zaliha.

Digitalni popis osnovnih sredstava uz pomoć bar kodova je brz i gotovo bez greške.

Pročitajte još i naš blog na temu najčešćih pitanja o popisu osnovnih sredstava. Ukoliko vam je potreban brži i tačniji popis stojimo vam na raspolaganju.


>