Choose languageLanguage
Case study

Glasovno vođenje skladišta - Ledo Zagreb

Glasovno vođenje skladišta - Ledo Zagreb

Izazov

 

Ledo u Hrvatskoj svoje proizvode pohranjuje u velikom zamrzivaču u Zagrebu na -28C. Skladištem s pošiljkama za kupce iz cijele Hrvatske i inozemstva upravlja više od 50 zaposlenika.  Zaposlenike dodatno opterećuju izuzetno niske temperature, kao i oprema koja mora biti prilagođena niskim temperaturama. Ledo želi imati visoko optimizirane procese u svom skladištu kako bi mogao brzo i bez odlaganja uslužiti svoje kupce, pa su odlučili uvesti cjeloviti sustav za skladišta - WMS.

 

Kako zaposlenici nose rukavice, bilo bi im teško koristiti ručna računala, a Ledo je svojim radnicima želio pružiti još sigurniji i ugodniji rad, istovremeno želeći povećati njihovu učinkovitost, stoga su uz WMS odlučili implementirati i glasovno vođenje skladišta.

 

Rješenje

 

Ledo je odlučio da će istovremeno s uvođenjem novog WMS sustava koristiti i rješenje za glasovno upravljanje skladištem. Umjesto ručnih terminala, zaposlenici su dobili slušalice s mikrofonom i govornim terminalom preko kojih komuniciraju s upravljačkim sustavom WMS. Zaposlenici sada imaju obje ruke slobodne i mogu brže i sigurnije rukovati predmetima, a pritom su stalno zaštićeni od hladnoće i rade efikasnije. Od prvog dana uvođenja novog sustava radnici koji koriste glasovno navođenje bili su brži od onih koji koriste prijenosne terminale. Uz uvođenje nove govorne tehnologije, Špica tim je dodatno optimizirao naručene procese.

 

Prethodno provedena neovisna studija povrata investicije, utvrdila je da se ulaganje u sustav glasovnog upravljanja skladištem vraća povećanjem učinkovitosti kroz period od godinu i pol. Maksimalna ušteda predviđena je upola kraćim vremenom za pripremu pošiljke.

 

Rezultati:

 

Implementacijom glasovnog vođenja i WMS-a, Ledo je postigao:

 

trenutne i točne informacije o svim pokretima proizvoda,

sigurnije i ugodnije okruženje za zaposlenike,

povećanje efikasnosti rada,

prednosti govorne tehnologije u skladišnom okruženju,

podizanje svijesti o važnosti kontrole nad cijelim procesom.

 

 

„Projekt uvođenja novog WMS sustava i glasovnog upravljanja je dodatno sredstvo za povećanje učinkovitosti i sigurnosti naših procesa pohrane. Potvrdili smo naše pretpostavke o uštedama ", kaže direktor skladišta Ledo Zagreb.